αρχική

δημοτικό σχολείο Αδριανής - -Τουριστικός οδηγός του Δήμου μας -- περισσότερες φωτογραφίες της περιοχής   - Ευέλικτη ζώνη--  σταυρόλεξα-

αγωγή υγείας<γιορτές>

 

O IEΡOΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

 

Ο σύγχρονος ιερός ναός Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στο Νικηφόρο Δράμας θεμελιώθηκε στις 21/2/1975 από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δράμας Διονύσιο. Η χρηματοδότηση για την ανέγερση του ναού έγινε με εράνους. Υπεύθυνος για το χτίσιμο της εκκλησίας ήταν ο τότε εφημέριός της Λάζαρος Αναστασίου. Πολλές ήταν οι προτάσεις για την χωροθέτηση του ναού, αλλά τελικώς επιλέχτηκε ένα οικόπεδο στο κέντρο περίπου του χωριού ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση των κατοίκων. Παρόλο που το οικόπεδο δεν ήταν άρτιο, δηλαδή ικανό να δεχθεί κτίσμα πάνω του, τα προβλήματα ξεπεράστηκαν και ξεκίνησε η ανέγερση του ναού. Το σχέδιο του ναού αποφασίστηκε να είναι βασιλική με τρούλο. Ο εργολάβος που ανέλαβε να τον κτίσει ονομαζόταν Γεώργιος Καγκελίδης και ήταν από τα Κύργια .Η ανέγερση ενός νέου ναού ήταν επιτακτική, γιατί η παλιά εκκλησία του Αγίου Γεωργίου ήταν τζαμί από την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Το ιερό της έβλεπε ΝΑ προς την κατεύθυνση της Μέκκας, ιερής πόλης των Μουσουλμάνων και ήταν πολύ μικρή για να καλύψει τις ανάγκες του Νικηφόρου.              

Το χτίσιμο της νέας εκκλησίας κράτησε περίπου 5 χρόνια και εγκαινιάστηκε στις 16/4/1980. Τη μέρα εκείνη έγινε και η πρώτη λειτουργία στο ναό.

Όπως κάθε ορθόδοξη εκκλησία έπρεπε ν αγιογραφηθεί στο εσωτερικό της. Η αγιογράφηση του ναού ξεκίνησε το 1980 και τελείωσε το 1989 από τον Αθηναίο αγιογράφο Μάνθου Θεόδωρο. Ο αγιογράφος ακολούθησε τα Κρητικά πρότυπα, δηλαδή οι μορφές των αγίων είναι ασκητικές και αδύνατες με σκούρους προπλασμούς και αδύνατα φωτίσματα.   

Η αγιογράφηση του τέμπλου έγινε από τον Σερραίο αγιογράφο Ζλατάνη.

 

Η εκκλησία σήμερα είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Υπάρχουν κάποιες φθορές στους τοίχους του ιερού, οι οποίες όμως σύντομα θ αντιμετωπιστούν.    

 

Ο ΠΑΛΙΟΣ ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ.

Ο παλιός ναός του αγίου Γεωργίου χτίστηκε το 1880 και λειτούργησε μέχρι  το 1980.Στην αρχή ήταν τζαμί .Όμως όταν έφυγαν οι Τούρκοι οι κάτοικοι το μεγάλωσαν από μπροστά και από πίσω και το έκαναν εκκλησία .Σε αυτή  έγιναν πολλά βαφτίσια ,γάμοι, και πολλά άλλα μυστήρια. Χτίστηκε με πέτρα. Σήμερα βρίσκεται γενικά σε άσχημη  κατάσταση βέβαια δεν είναι γκρεμισμένη γιατί την  φροντίζει ο παπάς της ενορίας.

           Τα παράθυρά της είναι από έξω με κάγκελα σκουριασμένα και τα τζάμια της είναι ραγισμένα .Μέσα υπάρχει ο παλιός  επιτάφιος ,ο πολυέλεος   και στην πόρτα που πάμε στο ιερό η εικόνα της Παναγίας που κρατάει στην αγκαλιά της το Χριστό. Επίσης   είναι και το μανουάλι . Τοιχογραφίες δεν υπάρχουν  όπως στις σημερινές εκκλησίες.

           Πιστεύω ότι οι τοπικές αρχές θα έπρεπε να δώσουν περισσότερη σημασία στο συγκεκριμένο κτήριο διότι είναι ένα τοπικό μνημείο του χωριού μας.