αρχική

δημοτικό σχολείο Αδριανής

Τουριστικός οδηγός του Δήμου μας

περισσότερες φωτογραφίες της περιοχής

Ευέλικτη ζώνη

σταυρόλεξα

αγωγή υγείας

<γιορτές>

 

 

απορίες σχετικά με τη γιορτή             οι γιορτές που διοργανώσαμε εν συντομία

οι γιορτές σε ξένες χώρες                                            συμπεράσματα

συνταγές και διάφορα άλλα

σταυρόλεξα με θέμα τις γιορτές

 γραμματική της γιορτής                                     μαθηματικά της γιορτής

 

 

Οι εργασίες μας, οι δραστηριότητές μας και οι πληροφορίες που συγκεντρώσαμε.

      Οργανώσαμε ταμείο της τάξης με στόχο να καλύψουμε κάποιες από τις εορταστικές μας εκδηλώσεις.

      Συμμετείχαμε στην εορταστική εκδήλωση της 28ης Οκτωβρίου. Στη γιορτή αυτή παρουσιάσαμε θεατρικό σκετς μουσική και τραγούδια με θέμα τα γεγονότα της εποχής του 1940.

Διευκρινίσαμε πως αυτή είναι μια επετειακή γιορτή που οργανώνουμε κάθε χρόνο στη χώρα μας με στόχο να θυμηθούμε τα ιστορικά γεγονότα του 1940, να παραδειγματιστούμε μέσα από αυτά, να νιώσουμε υπερήφανοι σαν λαός και να υπενθυμίσουμε πως πάντα θα πρέπει η εθνική μας συνείδηση να είναι σε ετοιμότητα.

Διαπιστώσαμε πως είναι μια γιορτή στην οποία συμμετέχει όλος ο Ελληνικός λαός κυρίως ο στρατός, μα και τα σχολεία με ιδιαίτερη έμφαση.

      Οργανώσαμε και παρουσιάσαμε την γιορτή της 17ης Νοεμβρίου, με την ανάγνωση διαφόρων κειμένων, ποιημάτων, την παρουσίαση μουσικών κομματιών, μα και τραγουδιών της περιόδου εκείνης.

Χαρακτηρίσαμε και αυτήν την γιορτή ως επετειακή που στόχο της έχει κυρίως να μας υπενθυμίζει το πολύτιμο αγαθό της Δημοκρατίας και διαπιστώσαμε πως είναι μια γιορτή που απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες, κυρίως όμως στη φοιτητική και μαθητική νεολαία.

     Χριστουγεννιάτικη γιορτή.

Πέρα από τη συμμετοχή μας στις εορταστικές εκδηλώσεις του σχολείου με την παρουσίαση θεατρικού σκετς και τραγουδιών καθώς και μουσικής, οργανώσαμε τη δική μας χριστουγεννιάτική γιορτή.

Σ αυτή τη γιορτή δώσαμε έμφαση στα ιδιαίτερα στοιχεία που συνοδεύουν τις εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων.

Τα έθιμα που συνοδεύουν τις γιορτές του Δωδεκαήμερου.

Τα κάλαντα, ο στολισμός του Χριστουγεννιάτικου δέντρου ή του καραβιού, ο στολισμός των σπιτιών με φωτάκια, μπαλάκια, γιρλάντες και ένα σωρό χριστουγεννιάτικες φιγούρες. Είδαμε πως υπάρχουν κάποιες φιγούρες και αντικείμενα που είναι αντιπροσωπευτικά για τις ημέρες αυτές. Αγγελάκια, Αϊ-Βασίληδες, χιονάνθρωποι, τάρανδοι, ελαφάκια, καλικαντζαράκια, μπάλες, αστέρια και ένα σωρό άλλα. Κάποια από αυτά τα κατασκευάσαμε στο μάθημα των Τεχνικών, στολίσαμε με αυτά την τάξη μας και το εορταστικό τραπέζι που στρώσαμε.

Τα φαγητά είναι σημαντικό μέρος της εορταστικής ατμόσφαιρας των Χριστουγέννων. Γνωρίσαμε τα παραδοσιακά εδέσματα που συνοδεύουν το εορταστικό δωδεκαήμερο. Με την ευκαιρία διαχωρίσαμε τις πατροπαράδοτες ελληνικές συνήθειες από τις ξενόφερτες οι οποίες έχουν μπερδευτεί κι έτσι σήμερα πολλά παιδιά δεν γνωρίζουν ποια συνήθεια ανήκει που.

Ξενόφερτες συνήθειες: το στολισμένο έλατο, ο Αϊ-Βασίλης με τα κόκκινα ρούχα που μπαίνει από την καμινάδα για να φέρει τα δώρα, οι τάρανδοι, οι χιονάνθρωποι, το έλκηθρο, τα ρεβεγιόν, οι γιρλάντες κ.α.

Ελληνικές συνήθειες: το στολισμένο καραβάκι, τα κάλαντα, η βασιλόπιτα με το φλουρί, τα χριστόψωμα, τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες, τα καλικαντζαράκια, το ποδαρικό για γούρι, σπάσιμο ροδιού

Οργανώσαμε λοιπόν μια Χριστουγεννιάτικη γιορτή στην οποία θα φροντίζαμε να δώσουμε πιο Ελληνικό χαρακτήρα. Αγοράσαμε τα πράγματα που θα χρειαζόμασταν με τα χρήματα του ταμείου ενώ οι γονείς βοήθησαν καθώς εφοδίασαν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι με παραδοσιακά σπιτικά εδέσματα.

Τι περιείχε το τραπέζι μας το οποίο το στολίσαμε και με χριστουγεννιάτικες φιγούρες;

Μελομακάρονα, δίπλες, κανταΐφι, κουραμπιέδες, τουλουμπάκια, ροξάκια, από γλυκά ξηρούς καρπούς σταφίδες, καρύδια, ξερά σύκα, φουντούκια, αμύγδαλα και από ποτά μα φυσικά κόκκινο γλυκό κρασί που είναι και το τοπικό προϊόν της περιοχής. Φυσικά δεν ήπιαμε πολύ παρά μόνο λίγες γουλιές ίσα-ίσα για να τσουγκρίσουμε και να ευχηθούμε όπως συνηθίζουν να κάνουν όλοι στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Τα φρούτα όπως πορτοκάλια, μήλα, μανταρίνια, ρόδια δεν θα μπορούσαν να λείπουν από ένα παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο μενού ενώ για αναψυκτικά χρησιμοποιήσαμε χυμούς πορτοκαλιού.

Το τραπέζι μας παραδοσιακό εξαιρετικά θρεπτικό και πολύ υγιεινότερο σε σχέση με τις νέες διατροφικές συνήθειες που περιέχουν συνήθως πολύ περισσότερα επιβλαβή λίπη συντηρητικά χημικές ουσίες κ.λ.π. (τσιπς, γαριδάκια, σαλάμια, λουκάνικα, πάστες, σοκολάτες ανθρακούχα αναψυκτικά κ.λ.π.)

Τραγουδήσαμε χριστουγεννιάτικα τραγούδια, προσκαλέσαμε όλους τους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου και τους προσφέραμε από το τραπέζι μας.

Επίσης κάναμε κλήρωση δώρων τα οποία φρόντισε μια ομάδα μαθητών να αγοράσει με τα χρήματα του ταμείου.

Βγήκαμε αναμνηστικές φωτογραφίες. Βιντεοσκοπήσαμε μέρος της γιορτής μας

Στο τέλος ανταλλάξαμε ευχές, ενώ συμπληρώσαμε και ένα ευχολόγιο όπου όλοι οι μαθητές της Ε΄ τάξης δώσαμε τις ευχές μας για τους ανθρώπους όλου του κόσμου.

Το ευχολόγιό μας

εύχομαι ευτυχισμένο το νέο έτος, υγεία, αγάπη, ειρήνη, γνώση και ευτυχία σε όλο τον κόσμο. Βάσω

εύχομαι καλά Χριστούγεννα και καλή Πρωτοχρονιά σε όλο το σχολείο και όλο τον κόσμο. Ευτυχισμένο το 2005!  Ευδοξία

Εύχομαι το καινούριο έτος που μας έρχεται να είμαστε όλοι ευτυχισμένοι και χαρούμενοι και επίσης όλη η τάξη μου να είναι αγαπημένη. Όλοι οι συμμαθητές μου να γίνουν καλύτεροι μαθητές.   Υβέτ

Ευτυχισμένο έτος σε όλο το σχολείο σας χαιρετώ, Χρόνια Πολλά!     Χρήστος

Ευτυχισμένο το νέο έτος και καλές γιορτές. Επίσης εύχομαι όλα τα παιδιά να περάσουν καλά τις γιορτές και να πάνε καλά στο σχολείο!  Κωσταντίνα

Ευτυχισμένη η νέα χρονιά και καλές γιορτές. Επίσης εύχομαι καλή χρονιά σε όλα τα παιδιά του κόσμου που είναι φτωχά!      Γρηγόρης

Εύχομαι σε όλα τα παιδιά του κόσμου να είναι ευτυχισμένα και να χαίρονται οι γονείς τα παιδιά τους. Ευτυχισμένο το νέο έτος!   Γιώργος

Εύχομαι να περάσετε όλοι καλά Χριστούγεννα και να έρθει γρήγορα το καινούριο έτος. Αυτά τα Χριστουγεννιάτικο πάρτι θα μείνει αξέχαστο και θα είναι πάντα στη μνήμη των παιδιών. Ήρθαν τα Χριστούγεννα ξανά και πιστεύω πως ο καινούριος χρόνος θα είναι ο καλύτερος απ όλους. Καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές να έχουν όλα τα παιδιά!      Ιωάννα

Εύχομαι καλό να είναι το καινούριο έτος, να πάρουμε πολλά λεφτά λέγοντας τα κάλαντα και να μαζέψουν πολλά λεφτά για τα παιδιά της Γιούνισεφ.

Εγώ η μαθήτρια της Ε΄ τάξης εύχομαι σε όλο το σχολείο καλές γιορτές!   Τασούλα

Από τα βάθη της καρδιάς μου επιθυμώ όλοι οι άνθρωποι του κόσμου να είναι υγιείς.   Νίκος

 Η αποκριάτικη γιορτή μας

Μάθαμε πως η γιορτή της αποκριάς συνδυασμένη με το μασκάρεμα είναι μια πανάρχαια γιορτή. Έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα και μάλιστα στη λατρεία του θεού Διόνυσου. Έτσι εξηγείται η τάση των ανθρώπων εκείνες τις μέρες να γλεντούν, να πίνουν, να κάνουν αστεία, να μασκαρεύονται. Επίσης είναι μια γιορτή που συνδυάζεται με την αναγέννηση της φύσης μιας και τυχαίνει χρονικά να βρίσκεται κοντά στο ξεκίνημα της άνοιξης, της εποχής που η φύση ξυπνά από το χειμερινό λήθαργο. Βέβαια τα τελευταία χρόνια έχουν περάσει στις συνήθειές μας πολλά στοιχεία από τις συνήθειες εορτασμού ξένων χωρών, όπως η κατασκευή καρνάβαλων, αρμάτων, το ντύσιμο με συγκεκριμένες στολές, η διοργάνωση πάρτι μασκέ κ.λ.π.

Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που επίσημα η Χριστιανική θρησκεία δεν συμφωνεί με αυτού του είδους τον εορτασμό. Θεωρείται μια ειδωλολατρική γιορτή αφού παλιότερα γινόταν προς τιμήν ενός ψεύτικου θεού και συνοδευόταν από παρόμοιες εκδηλώσεις. Η θρησκεία έχει υιοθετήσει ένα διαφορετικό τρόπο και μια τελείως διαφορετική έννοια του εορτασμού της αποκριάς.

Για την εκκλησία η αποκριά σημαίνει πως αρχίζει η αποχή από το κρέας. Προετοιμαζόμαστε δηλαδή για τη μεγάλη νηστεία της θρησκείας μας, τη μεγάλη σαρακοστή που μας προετοιμάζει με καθαρό οργανισμό (από τις τοξίνες των τροφών) και καθαρή ψυχή να υποδεχτούμε το σταυρικό μαρτύριο και την ανάσταση του Ιησού.

Βέβαια κατά περιοχές στην Ελλάδα πραγματοποιούνταν από πολύ παλιά διάφορες εκδηλώσεις με μασκαρέματα όπως οι αράπηδες εδώ στην περιοχή μας). Επίσης μαθαίνουμε από τους παλιότερες ότι από τη στιγμή που άνοιγε το τριώδιο συνήθιζαν να μασκαρεύονται με διάφορα παλιά ρούχα που είχαν στα σπίτια τους με στόχο να μην αναγνωρίζονται. Έτσι μασκαρεμένοι επισκέπτονταν τα βράδια τα σπίτια των γνωστών και έφτιαχναν διάφορα αστεία χωρίς να μιλάνε (κάτι σαν παντομίμα ) για να μην τους αναγνωρίσουν. Στο τέλος αποκαλύπτονταν και οι σπιτονοικοκύρηδες τους κερνούσαν. Αυτό θυμίζει λίγο μια αντίστοιχη γιορτή που συνηθίζεται στην Αμερική το Hallowing που την γνωρίσαμε μέσα από διάφορες αμερικάνικες ταινίες.

Φυσικά γνωρίζουμε και τη γνωστή Τσικνοπέμπτη που θεωρείται η τελευταία μέρα που τρώμε κρέας. Από την τσίκνα δηλαδή τη μυρουδιά του ψημένου κρέατος πήρε και το όνομά της η ημέρα αυτή, αφού όλοι τρώνε ψημένο κρέας αυτή τη μέρα.

Την Καθαρή Δευτέρα όμως αρχίζει η μεγάλη νηστεία. Γιορτάζουμε τα περίφημα κούλουμα. Τα νηστίσιμα εδέσματα (χαλβάς, ελιές, ταραμάς, φασολάδα και η λαγάνα) έχουν την τιμητική τους. Ο εορτασμός αυτός συνοδεύεται από εξόρμηση στην εξοχή και το πέταγμα του χαρταετού που η κατασκευή του αποτελεί ολόκληρη τελετουργία. Φυσικά συνδυάζεται με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας συνήθως αυτή την εποχή, καθώς συνήθως αυτή την περίοδο στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας πνέουν συχνά δυνατοί άνεμοι ενώ η θερμοκρασία αρχίζει να ανεβαίνει.

Μαζί με όλα αυτά που μάθαμε όμως φροντίσαμε να κάνουμε και κάποιες αποκριάτικες χειροτεχνίες. Ζωγραφίσαμε τις απόκριες και φτιάξαμε από γύψο μια αποκριάτικη διακοσμητική φατσούλα. Στη συνέχεια οργανώσαμε το αποκριάτικο πάρτι μας χρησιμοποιώντας τα χρήματα του ταμείου. Στολίσαμε την τάξη μας, καλέσαμε και τους μαθητές της διπλανής τάξης και διασκεδάσαμε με αποκριάτικους χορούς και τραγούδια. Η διασκέδαση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για μας καθώς αρκετοί μαθητές κατοικούν σε οικισμούς απομονωμένους με ελάχιστα παιδιά και δεν τους δίνονται πολλές ευκαιρίες για αποκριάτικο ξεφάντωμα.

Βέβαια εντάξαμε αυτά που μάθαμε σε εργασίες της Γλώσσας και των Μαθηματικών

25η Μαρτίου

Μια πολύ ωραία επετειακή γιορτή οργανώθηκε στο σχολείο της Αδριανής με τη συμμετοχή όλων των τάξεων μα κυρίως με τη συμμετοχή της Ε΄ τάξης και της Στ΄. θεατρικά σκετς διανθισμένα από πλούσιο μουσικό πρόγραμμα παραδοσιακής μουσικής και παραδοσιακού χορού που επιμελήθηκε η γυμνάστρια του σχολείου μας.

Ήταν πραγματικά μια εξαιρετική γιορτή που ενθουσίασε τους καλεσμένους μας που παρακολούθησαν την εορταστική εκδήλωση στην αίθουσα τελετών του σχολείου, την ημέρα της 25ης Μαρτίου.

Φυσικά φροντίσαμε μέσα από το μάθημα της Γλώσσας να μάθουμε την βαθύτερη σημασία αυτής της γιορτής: Ελευθερία το όνομά της, αυτήν που το ελληνικό γένος στερήθηκε για περισσότερα από 400 χρόνια. Την πλήρωσε με πολύ αίμα. Αυτούς τους νεκρούς, αυτούς τους ήρωες τιμούμε κάθε χρόνο τέτοια μέρα και τους ευχαριστούμε για την ελευθερία που εμείς απολαμβάνουμε σήμερα.

Η εκδήλωση αυτή, όπως και οι προηγούμενες, βιντεοσκοπήθηκαν, τις γράψαμε σε VCD, το οποίο πήραν όσοι μαθητές ήθελαν.

Πάσχα

Η γιορτή του Πάσχα είναι μια από τις πιο ελληνοπρεπείς γιορτές που συνηθίζουμε στη χώρα μας. Η προετοιμασία των ανθρώπων για τη γιορτή αυτή ξεκινά πολλές μέρες πριν. Από την Καθαρή Δευτέρα όπως είπαμε, η νηστεία που ακολουθεί, οι χαιρετισμοί κάθε Παρασκευή βράδυ και κορυφώνεται με την Μεγάλη εβδομάδα και τον εορτασμό της Ανάστασης την Κυριακή του Πάσχα.

Πάνω απ όλα δεν πρέπει να λησμονούμε το Θείο Δράμα,. Ο Χριστός το Σάββατο του Λαζάρου πραγματοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα θαύματά του, την ανάσταση του φίλου του Λαζάρου που είχε πεθάνει. Την Κυριακή των Βαΐων μπαίνει θριαμβευτής στα Ιεροσόλυμα ταπεινός πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Ο λαός τον υποδέχεται με ζητωκραυγές. Ο Ιησούς γνωρίζει όμως τι τον περιμένει. Την μεγάλη Τρίτη οργανώνεται ο Μυστικός Δείπνος όπου ο Ιησούς αποκαλύπτει στους μαθητές του πως κάποιος από αυτούς θα τον προδώσει. Στη συνέχεια στον κήπο της Γεσθημανής συλλαμβάνεται ύστερα από υπόδειξη του Ιούδα. Στην συνέχεια οδηγείται μπροστά στους δικαστές όπου ύστερα από πολλά βασανιστήρια και εξευτελισμούς δικάζεται με ψεύτικες κατηγορίες και καταδικάζεται σε σταυρικό θάνατο. Στη συνέχεια τη Μεγάλη Πέμπτη σταυρώνεται στο Γολγοθά. Την Μεγάλη Παρασκευή ξεψυχά πάνω στο Σταυρό και αποκαθηλώνεται για να ενταφιαστεί. Τα .ξημερώματα της Κυριακής ο Ιησούς ανασταίνεται και σημαίνει η πιο μεγάλη και χαρμόσυνη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Ο Ιησούς που ήρθε στη γη με τη μορφή ενός απλού ανθρώπου, μας δίδαξε το λόγο του Θεού, την αγάπη και την ισότητα, έκανε θαύματα και στη συνέχεια βασανίστηκε και θανατώθηκε για χάρη μας, για να μας σώσει από την αμαρτία και αναστήθηκε για να μας δείξει πως σωθήκαμε από τον θάνατο.

Πολύ περισσότερα από αυτά που γράφουμε εδώ περιληπτικά συζητήσαμε μέσα στην τάξη. Προσπαθήσαμε να μπούμε στο πνεύμα της ιστορίας για να μπορέσουμε να καταλάβουμε και τον τρόπο εορτασμού αυτής της μεγάλης γιορτής.

Το κλίμα σε όλη τη Μεγάλη εβδομάδα είναι πένθιμο και για το λόγο αυτό νηστεύουμε κι όλα τις μέρες εκείνες. Σε όλη τη Μεγάλη εβδομάδα έχει απογευματινές λειτουργίες στην εκκλησία όπου συρρέει όλος ο κόσμος, ακόμη κι αυτοί που δεν συνηθίζουν να πηγαίνουν συχνά στην εκκλησία. Στις λειτουργίες αυτές ακούγονται οι ωραιότεροι ύμνοι και τροπάρια της εκκλησίας μας, που μας γεμίζουν κατάνυξη. Παρακολουθούμε στην εκκλησία όλο το σταυρικό μαρτύριο μέσα από τους ύμνους και τις αναπαραστάσεις των εικόνων.

Την Μεγάλη Πέμπτη που λέγεται και κόκκινη Πέμπτη βάφουμε τα κόκκινα αυγά, μια από τις πιο αγαπημένες στιγμές των παιδιών. Στολίζουμε τα αυγά με διάφορα σχέδια και χρώματα μα βασιλιάς είναι το κόκκινο χρώμα. Οι παραστάσεις και τα αντικείμενα που στολίζουν τα σπίτια μας της μέρες αυτές είναι τα κοτοπουλάκια, οι κότες, τα αυγά, τα καλαθάκια, οι αυγοθήκες, οι πασχαλίτσες και μερικά κάπως πιο ξενόφερτα σύμβολα, οι λαγοί, τα κουνελάκια, οι πεταλούδες. Επίσης πολλά παιδιά την ημέρα αυτή μεταλαμβάνουν καθώς θεωρείται η μέρα που η κοινωνία απευθύνεται κυρίως στα παιδιά.

Την Μεγάλη Παρασκευή αργά το βράδυ όλοι συμμετέχουμε στην περιφορά του επιταφίου κρατώντας αναμμένα φαναράκια ή κεριά.

Το Μεγάλο Σάββατο αργά το Βράδυ φοράμε τα καλά μας, παίρνουμε τη λαμπάδα μας που συνήθως την έχει φέρει η νονά μας, παίρνουμε και από ένα κόκκινο αυγό και πηγαίνουμε στην εκκλησία να ακούσουμε το χαρμόσυνο μήνυμα της ανάστασης. Λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα σε όλες τις εκκλησίες αντηχεί το Χριστός ανέστη ενώ όλοι σπεύδουν να ανάψουν την λαμπάδα τους με το άγιο φως που έχει έρθει από τον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα.Το φως αυτό θα φροντίσουμε να το μεταφέρουμε στα σπίτια μας και να σταυρώσουμε τις κάσες στις εξώπορτες ώστε να μας φυλάει. Επίσης οι άνθρωποι ανταλλάσσουν εκείνο το βράδυ ευχές (Χριστός ανέστη αληθώς ανέστη) ενώ δίνουν το φιλί της αγάπης και τσουγκρίζουν τα αυγά τους. Παράλληλα ο ουρανός γεμίζει από κροτίδες που ρίχνουν οι άνθρωποι. Οι πιο υπομονετικοί θα καθίσουν στην εκκλησία μέχρι τα ξημερώματα και θα κοινωνήσουν. Οι υπόλοιποι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους όπου όλη η οικογένεια μαζί θα φάει την παραδοσιακή μαγειρίτσα.

Την επόμενη μέρα, την Κυριακή του Πάσχα γίνεται το μεγαλύτερο και πιο χαρούμενο γλέντι. Ψήνεται στη σούβλα το αρνάκι, όλοι γλεντάνε και τραγουδάνε δείχνοντας έτσι τη χαρά τους για το γεγονός της Ανάστασης. Για πολλές μέρες μετά οι άνθρωποι δεν θα λένε καλημέρα μα Χριστός ανέστη.

Τα εδέσματα που συνδέονται με το Πάσχα είναι τα τσουρέκια, τα κόκκινα αυγά, το αρνάκι, η μαγειρίτσα, το κοκορέτσι, (ο τζιεροσαρμάς για την περιοχή μας) και άλλα παρόμοια.

Όλα τα παραπάνω σηματοδοτούν την γιορτή του Πάσχα.

Όμως αφού τις μέρες πριν να κλείσουν τα σχολεία προετοιμαζόμαστε για την πένθιμη ατμόσφαιρα της Μεγάλης εβδομάδας, φροντίσουμε να τιμήσουμε τη γιορτή αυτή μέσα από διάφορες Πασχαλινές κατασκευές. Φτιάξαμε φαναράκια, διακοσμητικά με κοτοπουλάκια, στολίσαμε λαμπάδες.