αρχική

δημοτικό σχολείο Αδριανής

Τουριστικός οδηγός του Δήμου μας

περισσότερες φωτογραφίες της περιοχής

Ευέλικτη ζώνη

σταυρόλεξα

αγωγή υγείας

<γιορτές>

 

απορίες σχετικά με τη γιορτή             οι γιορτές που διοργανώσαμε εν συντομία

οι γιορτές σε ξένες χώρες                                            συμπεράσματα

συνταγές και διάφορα άλλα                       σταυρόλεξα με θέμα τις γιορτές

 γραμματική της γιορτής                                     μαθηματικά της γιορτής .                                                    

 

Αγωγή Υγείας

Πάρτι- Γιορτή

Επιλογή θέματος

Οι μαθητές αφέθηκαν ελεύθεροι να επιλέξουν (με ψηφοφορία) από μια λίστα θεμάτων που αφορούν στο πρόγραμμα Αγωγής Υγείας.

Ενώ λοιπόν το θέμα φάνηκε αρχικά ανούσιο, κυρίως από τη πλευρά των αγοριών, η πορεία απέδειξε πως ήταν ένα πολύ μεγάλο και ενδιαφέρον ζήτημα.

ενότητες: Η συζήτηση ξεκινά!

Η συζήτηση ξεκινά!

Όλοι μαζί στην τάξη προσπαθούμε να εκθέσουμε τις απορίες μας, να απαντήσουμε στα ερωτήματα αυτά και να συγκροτήσουμε ένα γλωσσάριο.

1)Πώς λέγεται στα ελληνικά το πάρτι;

Γιορτή                                Συνάθροιση                                Γλέντι

Διασκέδαση                       Πανηγύρι

Η πιο αντιπροσωπευτική ελληνική λέξη λοιπόν είναι γιορτή και έτσι θα αντιμετωπίσουμε το θέμα από εδώ και στο εξής. Η λέξη αυτή μας αντιπροσωπεύει περισσότερο σαν Έλληνες και είναι πολύ πιο περιεκτική.

2)Σε ποιες περιπτώσεις κάνουμε γιορτή-πάρτι;

Γάμος     Γενέθλια     Ονομαστική εορτή           Αρραβώνας                      Βάφτιση       Πανηγύρι                         Αποχαιρετιστήρια γιορτή                Χριστουγεννιάτικη γιορτή           Πασχαλινή γιορτή                                Τελετή έναρξης                          

 Επετειακές γιορτές            Γαμήλιες γιορτές                                      Κηδεία 

Εγκαίνια                             Επινίκια γιορτή                                           Αποχαιρετιστήρια                    

Τελετή λήξης                     Κηδεία                                                           

3)Τι συναισθήματα σου δίνουν τα πάρτι-οι γιορτές;

Χαρά              Συγκίνηση              Έκπληξη              Νοσταλγία             Λύπη

Χαρά στις περισσότερες περιπτώσεις που αναφέραμε στην ερώτηση(2).

Π.χ. Γάμος, Γενέθλια, Ονομαστική εορτή, Αρραβώνας κ.λ.π.

Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που μας προκαλούν άλλα συναισθήματα όπως νοσταλγία, συγκίνηση, λύπη, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις τελετών λήξης μιας σχολικής χρονιάς, της φοίτησης σε κάποια σχολή, σε αποχαιρετιστήριες γιορτές, σε τελετές που συνοδεύουν κηδείες κ.λ.π.

4)Πότε κάνουμε πάρτι-γιορτή;

Σε στιγμές χαράς, λύπης ή συγκίνησης.

Γιορτές δεν κάνουμε μόνο σε περιπτώσεις που θέλουμε να τιμήσουμε ένα ευχάριστο γεγονός, αλλά και σε στιγμές που θέλουμε να μοιραστούμε τη λύπη μας με αγαπημένα μας πρόσωπα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5)Για ποιους λόγους κάνουμε πάρτι-γιορτές;

-Για να συναντήσουμε άλλους ανθρώπους

-Για να διασκεδάσουμε

-Για να τιμήσουμε

-Για να αποχαιρετίσουμε

-Για τα δώρα

-Για να μοιραστούμε τη χαρά μας

-Για να μοιραστούμε τη λύπη μας

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως τις γιορτές τις κάνουμε κυρίως για όλους τους άλλους λόγους και λιγότερο για τα δώρα που μπορεί να πάρουμε μέσα από αυτές. Αυτό το τονίζουμε γιατί πολλές φορές τα παιδιά δίνουν ιδιαίτερη σημασία στα δώρα και λιγότερη προσοχή στις φιλίες που αναπτύσσονται μέσα από τις γιορτές. Βέβαια αυτό καμιά φορά το κάνουν και οι μεγάλοι!!

Στις γιορτές που οργανώνουμε βρίσκουμε την ευκαιρία να βρεθούμε με αγαπημένα μας πρόσωπα, να γνωριστούμε καλύτερα, να νιώσουμε πως δεν είμαστε μόνοι σ αυτό τον κόσμο, να καταλάβουμε τους άλλους αλλά και να τους δώσουμε την ευκαιρία να μας καταλάβουν.

Το κυριότερο όμως μοιραζόμαστε τα συναισθήματά μας με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Και όπως λέει και ο σοφός λαός, όταν μοιραζόμαστε τη χαρά μας με τους άλλους, τότε αυτή γίνεται διπλή και όταν μοιραζόμαστε τη λύπη μας με τους άλλους τότε αυτή γίνεται μισή.

Τι χρειαζόμαστε όμως για να οργανώσουμε μια γιορτή;

Χρειαζόμαστε κάποιο χώρο όπου θα συγκεντρωθούμε, επίσης κάποια πράγματα για να τακτοποιήσουμε τους καλεσμένους μας. Τα πράγματα που χρειαζόμαστε διαφέρουν ανάλογα με το είδος της εορταστικής εκδήλωσης που οργανώνουμε.

Στη συνέχεια θα δούμε ορισμένα είδη εορταστικών εκδηλώσεων για τα οποία μαζέψαμε πληροφορίες, μα και κάποιες άλλες που εμείς θα τις οργανώσουμε.

Έτσι μπορεί να χρειαζόμαστε μουσική ή να μη χρειαζόμαστε. Μπορεί να χρειαζόμαστε τρόφιμα ή όχι, αναψυκτικά, ποτά, στολίδια κ.λ.π.

Όμως αυτό που οπωσδήποτε χρειαζόμαστε είναι καλεσμένοι δηλαδή άνθρωποι. Οτιδήποτε από όλα τα παραπάνω μπορεί να λείπει, όμως οι άνθρωποι δεν μπορεί να λείπουν γιατί τότε δεν είναι γιορτή!

Επομένως το σημαντικότερο κομμάτι μιας γιορτής είναι οι άνθρωποι.!

 

 

 

Πόσο σημαντικές όμως είναι οι γιορτές;

Η γιορτή λοιπόν είναι κάτι που απευθύνεται στους ανθρώπους και γίνεται από ανθρώπους. Γιατί γίνεται; Μα για να μας προσφέρει ψυχική υγεία και ισορροπία. Είναι λοιπόν μια από τις δευτερεύουσες ανάγκες του ανθρώπου, που όμως παρ όλα αυτά παίζει σημαντικό ρόλο στην ζωή μας.

Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς αν ιστορικά, αναλογιστεί από πόσο παλιά έχουμε ενδείξεις για εορταστικές εκδηλώσεις των ανθρώπων. Το γεγονός ότι οι γιορτές είχαν σημαντικό μέρος στη ζωή των ανθρώπων, από τα πολύ παλιά χρόνια αποδεικνύει πως αποτελούν σημαντική και απαραίτητη λειτουργία του ανθρώπινου είδους.

Πώς βοηθάει στην ψυχική μας υγεία και ισορροπία, η γιορτή;

Η γιορτή μας προσφέρει μια ευκαιρία να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα, να αλλάξουμε διάθεση, να ανανεώσουμε της δυνάμεις μας για τον αγώνα της ζωής. Επίσης μας προσφέρει κοινωνική επαφή, συναντιόμαστε με γνωστά και αγαπημένα πρόσωπα ανταλλάσσουμε ιδέες, συναισθήματα. Νιώθουμε κι εμείς μέρος του κοινωνικού συνόλου και όχι απομονωμένοι και αποκλεισμένοι.