αρχική

δημοτικό σχολείο Αδριανής

Τουριστικός οδηγός του Δήμου μας

περισσότερες φωτογραφίες της περιοχής

Ευέλικτη ζώνη

σταυρόλεξα

αγωγή υγείας

<γιορτές>

 

 

 

Οικονομική διαχείριση  -Τι συμπεράσματα βγάλαμε για την οικονομική

απορίες σχετικά με τη γιορτή             οι γιορτές που διοργανώσαμε εν συντομία

οι γιορτές σε ξένες χώρες                                            συμπεράσματα

συνταγές και διάφορα άλλα       

σταυρόλεξα με θέμα τις γιορτές

 γραμματική της γιορτής                                     μαθηματικά της γιορτής

 

οργάνωση μιας γιορτής -Η ιστορία των γιορτών!  -Η εθνικότητα των γιορτών! -Τι συμπεράσματα βγάλαμε;

Οικονομική διαχείριση

Το ταμείο μας συνολικά είχε 150 ευρώ. Αυτά τα λεφτά τα μαζεύαμε για να καλύπτουμε τις ανάγκες της τάξης μας και τις γιορτές. Μερικά από αυτά τα λεφτά έχουν ήδη ξοδευτεί ξοδέψαμε συνολικά 82 ευρώ.

Για τη γιορτή των Χριστουγέννων ξοδέψαμε 40 ευρώ.

Αγοράσαμε: χυμούς, δώρα για κάθε παιδί, ποτηράκια, πιατάκια, μπισκότα. Επίσης για την γιορτή των Χριστουγέννων οι συμμαθητές μου έφεραν γλυκά που τρώνε τα Χριστούγεννα.

Για τη γιορτή της Αποκριάς ξοδέψαμε 40 ευρώ:

Αγοράσαμε: μπαλόνια, βαφές κλόουν, γιρλάντες, χυμούς, γαριδάκια, μπισκότα, ξηρούς καρπούς, ποτηράκια, πιατάκια, σπρέι σερπαντίνας.

5 ευρώ ξοδέψαμε για μια μπάλα βόλεϊ ώστε να παίζουμε..

έτσι στο ταμείο μας έμειναν 65 ευρώ.

Με τους συμμαθητές μου ύστερα από μια συνεδρίαση που κάναμε στην αρχή της χρονιάς αποφασίσαμε να φέρνουμε κάθε εβδομάδα 0,50 ευρώ. Έτσι μαζέψαμε και συνεχίσαμε να μαζεύουμε λεφτά.

Η ταμίας και η πρόεδρος της τάξης:

Κωνσταντίνα Παπαδοπούλου

Βασιλική Κωνσταντινίδου

Τι συμπεράσματα βγάλαμε για την οικονομική οργάνωση μιας γιορτής:

Η επιτυχία μιας γιορτής δεν εξαρτάται από τα χρήματα που θα ξοδέψει κανείς γι αυτήν αλλά από το μεράκι με το οποίο θα την οργανώσει.

Είναι δύσκολο να συγκεντρώσεις αρκετά χρήματα, αφού συχνά ήταν δύσκολο να πείσουμε τους ασυνεπείς μαθητές να φέρουν τη συνδρομή τους στο ταμείο.

Είναι πολύ εύκολο να ξοδευτούν τα χρήματα που με κόπο μαζεύτηκαν.

Δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από διαφημίσεις, από τις επιθυμίες μας να αγοράσουμε ό,τι μας αρέσει.

Πρέπει πριν πάμε για ψώνια να κάνουμε μια κατάσταση των πραγμάτων που χρειαζόμαστε για την γιορτή, να υπολογίσουμε πόσο θα μας κοστίσουν και αν δούμε ότι τα χρήματα είναι πολλά για τις δικές μας δυνατότητες, να αποφύγουμε τα περιττά.

Όταν κάνουμε τις αγορές πρέπει να προσέχουμε να μη ξεφύγουμε από τον προϋπολογισμό μας.

Η ιστορία των γιορτών!

Μέσα από τα μαθήματα της ιστορίας διαπιστώσαμε πως οι γιορτές είναι μια παμπάλαια ιστορία! Ίσως τόσο παλιά όσο και ο άνθρωπος!

Από την μυθολογία ακόμη μαθαίνουμε για διάφορες γιορτές που οργάνωναν οι θεοί του Ολύμπου.

Είδαμε πως σε μια γιορτή που δεν ήταν προσκεκλημένη η θεά Έριδα εμφανίστηκε πικραμένη με στόχο να εκδικηθεί και πέταξε το μήλο που έγινε η αφορμή για τον Τρωικό πόλεμο.

Από τον μύθο αυτό καταλάβαμε και πόσο σημαντικό και τιμητικό, θεωρούν οι άνθρωποι την πρόσκλησή τους σε μια γιορτή. Άλλωστε συνήθως για να εμφανιστούμε σε μια γιορτή φοράμε τα γιορτινά μας δηλαδή τα καλύτερα μας ρούχα!

Επίσης είδαμε στο βιβλίο της ιστορίας πως κάποια από τα πιο αρχαία αγαλματίδια είναι εορταστικές προσφορές προς τους αρχαίους θεούς.

Από τις πρώτες και σημαντικότερες γιορτές που εμφανίστηκαν στην ιστορία της ανθρωπότητας ήταν οι θρησκευτικές γιορτές. Αυτές ήταν μεγαλόπρεπες γιορτές στις οποίες οι άνθρωποι συμμετείχαν όλοι και αποτελούσαν σημαντικό μέρος της κοινωνικής τους ζωής.

Τέτοιες θρησκευτικές γιορτές που είδαμε στα βιβλία της Ιστορίας του σχολείου μας ήταν τα ταυροκαθάψια στην Μινωική Κρήτη, τα Παναθήναια αργότερα, τα Ελευσίνια, οι Ολυμπιακοί αγώνες κ.λπ. στην αρχαία Ελλάδα.

Εκτός από τις θρησκευτικές γιορτές είδαμε πως οργάνωναν και γιορτές για κάθε σημαντικό γεγονός της ζωής τους οι αρχαίοι, όπως για τον γάμο, την γέννηση, την ενηλικίωση ακόμη και τον θάνατο. Γιορτές για σημαντικές τους επιτυχίες (πολεμικές κ.ά.)

Στην ιστορία ειδικά που διδασκόμαστε φέτος είδαμε συχνά από την αρχή ακόμη  του βιβλίου να γίνεται αναφορά σε γιορτές:

Σελ. 11:Θρίαμβος εορταστική παρέλαση που έκαναν οι Ρωμαίοι για να επιδείξουν τα λάφυρά τους ενώ σελ 64 ο θρίαμβος του Βελισάριου

Σελ.22 οι Ρωμαίοι είχαν πολλές γιορτές άλλες ήταν για θεούς και άλλες για σπουδαία γεγονότα, τις γιόρταζαν με παρελάσεις , χορούς και τραγούδια.     Σελ.30 βλέπουμε εορταστική εκδήλωση για τα εγκαινίασε της Κωνσταντινούπολης το 330 μ.Χ.     σελ.41 εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στον μεγάλο ιππόδρομο.

Σελ 45 γίνεται αναφορά στον τρόπο που διασκέδαζαν οι Βυζαντινοί στις γιορτές τους, που έμοιαζαν με τις σημερινές (Βαφτίσια, αρραβώνες, γάμους κ.λ.π.)ενώ στη σελ 46 βλέπουμε και εικόνες από τέτοιες εκδηλώσεις. Επίσης στη σελ 49 αναφέρονται και άλλα στοιχεία για τις γιορτές των Βυζαντινών.  Σελ50 παράθεμα για τα έθιμα της πρωτοχρονιάς                      σελ80,  81,  121 βλέπουμε εικόνες από εορταστικές εκδηλώσεις των ακριτών και των Ποντίων.

Σελ126 γίνεται λόγος για τα Δημήτρια τη μεγάλη γιορτή της Θεσσαλονίκης που όπως βλέπουμε γίνεται ήδη και στον 14ο αιώνα και συνοδεύεται από εμποροπανήγυρη.  Σελ151 το παράθεμα ξεκινά με μια γιορτή!

Πέρα από τη διαπίστωση ότι οι γιορτές είναι μια πανάρχαια συνήθεια των ανθρώπων είδαμε πως και αρκετές συνήθειες παραμένουν ίδιες παρά το πέρασμα χιλιάδων χρόνων (π.χ. γάμοι, βαφτίσια, θρησκευτικές γιορτές, παρελάσεις κ.λ.π.)

 

 Η εθνικότητα των γιορτών!

Αυτό ήταν πολύ εύκολο να το διαπιστώσουμε: οι γιορτές δεν έχουν εθνικότητα! Εμφανίζονται σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης ( σε έλληνες Ρωμαίους, Πέρσες, Βυζαντινούς, Βούλγαρους, Οθωμανούς, Φράγκους και όποιον άλλο λαό συναντήσαμε στα σχολικά μας βιβλία).

Ακόμη και σε πρωτόγονους λαούς του Αμαζόνιου, της Αφρικής Της Αυστραλίας, συναντάμε εορταστικές εκδηλώσεις.

Συμπέρασμα; Μάλλον πρόκειται για μια απαραίτητη εκδήλωση του ανθρώπινου είδους που σίγουρα κάτι θετικό, κάτι καλό έχει να προσφέρει στην ανθρωπότητα.

Ας συμμετέχουμε λοιπόν στις γιορτές με σεβασμό και προσοχή ώστε αυτές να μας βοηθούν να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη και πιο ευχάριστη.

 

Τι συμπεράσματα βγάλαμε;

Διαπιστώσαμε πως είναι πάρα πολύ ευχάριστο να συμμετέχεις σε μια γιορτή.

Κάποιοι εργάστηκαν περισσότερο και κάποιοι λιγότερο κατά την διοργάνωση των γιορτών. Συμπεράναμε λοιπόν πως μια γιορτή δημιουργεί και ευθύνες στους διοργανωτές της.

Μια γιορτή διοργανώνεται ευκολότερα και καλύτερα όταν βοηθούν σ αυτό πολλοί.

Κάποιες γιορτές έχουν και έξοδα! Σ αυτή την περίπτωση χρειάζεται καλή οικονομική οργάνωση. Για να έχουμε καλή οικονομική οργάνωση όμως θα πρέπει να μην παρασυρόμαστε από τις επιθυμίες μας και αγοράζουμε ανεξέλεγκτα ότι μας προωθούν οι άλλοι μέσα από τις διαφημίσεις τους. Επίσης τα έξοδά μας πάντα πρέπει να τα συγκρίνουμε με τα έσοδά μας.

Τελικά το ωραιότερο μέρος μιας γιορτής δεν είναι τα δώρα που παίρνουμε! Περισσότερο διασκεδάσαμε με την παρέα, με το χορό, το τραγούδι, το παιχνίδι, τις κατασκευές, τη διαδικασία διοργάνωσης (όπου νιώθαμε πως προσφέρουμε κι εμείς κάτι), παρά με το δώρα που μοιραστήκαμε.

Όμως μια γιορτή είναι αποτυχημένη όταν ανάμεσα στους διοργανωτές ή τους καλεσμένους επικρατεί ασυνεννοησία. Τότε δημιουργούνται καβγάδες που μας στεναχωρούν όλους. Και αυτούς που μαλώνουν και αυτούς που παρακολουθούν τον καβγά!

Σε μια γιορτή πρέπει να γνωρίζουμε που είναι τα όρια του αστείου και του σοβαρού. Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε μέχρι πιο σημείο μπορούμε να διασκεδάσουμε (π.χ. δεν μπορούμε να βάζουμε τέρμα τη μουσική ό,τι ώρα θέλουμε και για όσο εμείς θέλουμε και να ενοχλούμε τους γείτονές μας). Διασκεδάζουμε λοιπόν μέχρι εκείνο το σημείο που δεν ενοχλούμε τους συνανθρώπους μας. Αν ξεπεράσουμε τα όρια αυτά θα προκληθούν καβγάδες. Κάποιοι συνάνθρωποί μας μπορεί και να κινδυνέψουν ακόμη (π.χ. όταν κάποιοι σπρώχνουν τους άλλους για πλάκα, χτυπάνε τους άλλους για πλάκα, ή οργανώνουν κακόγουστες και επικίνδυνες φάρσες δήθεν για να γελάσουν). Σε τέτοιες περιπτώσεις οι γιορτές καταλήγουν συνήθως σε αποτυχία.

Το τέλος μιας γιορτής φέρνει πάντα και κάποιες ευθύνες στους διοργανωτές της. Συνήθως για να οργανωθεί μια γιορτή υπάρχει και κάποιος σχετικός στολισμός ή οργάνωση γεύματος και διάφορα άλλα τέτοια. Πρέπει λοιπόν να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε και την ευθύνη να επαναφέρουμε τα πράγματα στην αρχική τους θέση όταν τελειώσει η γιορτή. Δεν αφήνουμε σκουπίδια και λερωμένα ή κατεστραμμένα πράγματα.

Δεν οργανώνουμε γιορτές όποτε μας κατέβει, όσο συχνά θέλουμε και ό,τι είδους γιορτή θέλουμε (π.χ δεν οργανώνουμε το Πάσχα μια γιορτή στην οποία θα στολίσουμε έλατο και θα ψέλνουμε κάλαντα). Αν κάνουμε κάτι τέτοιο οι γιορτές χάνουν την ουσία τους και τη χαρά που μας δίνουν και παύουν να λειτουργούν θετικά στην ψυχή μας.