αρχική

δημοτικό σχολείο Αδριανής

Τουριστικός οδηγός του Δήμου μας

περισσότερες φωτογραφίες της περιοχής

Ευέλικτη ζώνη

σταυρόλεξα

αγωγή υγείας

<γιορτές>

 

 

απορίες σχετικά με τη γιορτή             οι γιορτές που διοργανώσαμε εν συντομία

οι γιορτές σε ξένες χώρες                                            συμπεράσματα

συνταγές και διάφορα άλλα

σταυρόλεξα με θέμα τις γιορτές

 γραμματική της γιορτής                                     μαθηματικά της γιορτής

 

 

Πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι μαθητές μέσα από τη δική τους έρευνα και εργασία.

(Χ.Θ.+Εγκ.)Γιορτή: Ο πανηγυρισμός για την επέτειο ενός χαρμόσυνου κοινωνικού ή ιδιωτικού γεγονότος η ημέρα κατά την οποία τιμάται από την Εκκλησία η μνήμη ενός αγίου (π.χ. 26 Οκτωβρίου, γιορτή του αγίου Δημητρίου) ή ένα θρησκευτικό γεγονός (π.χ. 6 Ιανουαρίου, τα Φώτα) ονομαστική γιορτή: η ημέρα που γιορτάζεται από ιδιώτες ο φερώνυμος άγιος εθνική γιορτή: η καθιερωμένη από το κράτος γιορτή, για να γιορτάζεται πανηγυρικά το σημαντικότερο εθνικό γεγονός (25 Μαρτίου για τους Έλληνες) διασκέδαση, τέρψη, συνάθροιση κόσμου που πανηγυρίζει.

 1. Θρησκεία: Οι χριστιανικές γιορτές διαιρούνται: α΄ σε εβδομαδιαίες: Δευτέρα, αφιερωμένη στους Αρχαγγέλους, Τρίτη στον Πρόδρομο, Τετάρτη και Παρασκευή, ημέρες νηστείας, Πέμπτη στους αποστόλους, Σάββατο στις ψυχές (Ψυχοσάββατα) και Κυριακές στην Ανάσταση του Χριστού και β΄ χρονιάτικες: Πάσχα, Χριστούγεννα, Ευαγγελισμός, αγ. Γεωργίου. Η Εκκλησία διαιρεί τις γιορτές σε κινητές, σε ορισμένη ημέρα, αλλά όχι σε σταθερή ημερομηνία: Πάσχα (πάντοτε Κυριακή), Ανάληψη (πάντοτε Πέμπτη) και ακίνητες, με σταθερή ημερομηνία, αλλά διαφορετική ημέρα: Χριστούγεννα (πάντοτε 25 Δεκεμβρίου). Ανάλογα με το τιμώμενο πρόσωπο τις χωρίζει σε: Δεσποτικές, προς τιμή του Χριστού (Χριστούγεννα ακίνητη, Πάσχα κινητή), β΄ Θεομητορικές, προς τιμή της Παναγίας (Ευαγγελισμός 25 Μαρτίου, Κοίμηση 15 Αυγούστου) και γ΄ γιορτές αγίων: Κωνσταντίνου και Ελένης 21 Μαΐου, αγίας Αικατερίνης 25 Νοεμβρίου, Ιωάννου Προδρόμου 7 Ιανουαρίου.

 2. Κοινωνική σημασία. Η γιορτή μπορεί να θεωρηθεί ως ξεχωριστός τρόπος δραστηριότητας. Είναι δεμένη με τη ζωή, όπως το παιχνίδι, η εργασία, ο λόγος (μορφές αγωγής). Με τη γιορτή ξεφεύγει ο άνθρωπος από τον κόπο και το θόρυβο και τη ρουτίνα της εργασίας, ησυχάζει. Η γιορτή παρουσιάζεται με πολλές μορφές και εκδηλώσεις, από την απλή γιορτή, που περιλαμβάνει συνάντηση ανθρώπου με άνθρωπο (οικογενειακή κ.λ.π.), ως τη θρησκευτική - κοινωνική) (γέννηση, θάνατος, γάμος, βάπτιση) και εθνική, όπου εκδηλώνεται συγκίνηση, χαρά, ενθουσιασμός. Στις γιορτές εκδηλώνεται το πνεύμα της κοινότητας, καθορίζεται η ατομική ζωή, δύναμη και η θέληση για ύπαρξη. Τότε έχουμε φαγοπότια, πανηγύρια, λαϊκούς χορούς με λαϊκά όργανα, τραγούδια, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

 3. Διατήρηση - οργάνωση: Επειδή οι γιορτές έχουν ισχυρή μορφωτική δύναμη, πρέπει το παιδί από το σχολείο να συνηθίζει στη γιορτή, με την οργάνωση καλών σχολικών γιορτών. Οι γιορτές απαιτούν την εποχή και την ώρα τους. Απαιτούν μια αφορμή και έναν τόπο. Δεν πρέπει να γίνονται καθημερινά (εκφυλίζονται), αλλά να περιορίζονται σε γνήσιες αφορμές. Τέτοιες αφορμές είναι: α) Οικογενειακές (ονομαστική γιορτή, γενέθλια κ.λ.π.), β) σχολικές (τοπική ή γενική θρησκευτική και εθνική γιορτή, της μητέρας, λήξη των μαθημάτων κ.λ.π.). Η γιορτή περιορίζεται σε στενά πλαίσια ή απλώνεται σε ευρύτερα, ανάλογα με τη σημασία και το περιεχόμενό τους. Οι λαϊκές γιορτές πρέπει να διατηρούν το νόημά τους και να κληρονομούνται στους νεότερους με σεβασμό της παράδοσης, ώστε να διατηρούν την κοινωνική τους δύναμη.

εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες από τον μαθητή Αθανασίου Νίκο

 

στοιχεία που μας έφεραν μαθητές με καταγωγή από ξένες χώρες.

Γιορτές στη Βουλγαρία

Η Βουλγαρία είναι μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα. Έχει περίπου 8.624.282 κατοίκους. Μερικοί από τους κατοίκους είναι καθολικοί, όμως οι περισσότεροι είναι ορθόδοξοι. Η Βουλγαρία αν και μικρή χώρα έχει πολλές γιορτές όπως είναι το Πάσχα, τα Χριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά, Το Σάββατο του Λαζάρου, η 2α Ιουνίου και η 24η Μαΐου.

Τα Χριστούγεννα:  είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Βουλγαρίας. Την παραμονή των Χριστουγέννων οι άνθρωποι δεν τρώνε κρέας. Μερικά από τα φαγητά που τρώνε είναι φασολάδα, γεμιστά μόνο με ρύζι, βραστές πατάτες, σαρμαδάκια, τουρσί λάχανο και πολλές σαλάτες.

Στολίζουν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και τα σπίτια τους. Το πρωί της 25ης Δεκεμβρίου, τα παιδιά βρίσκουν κάτω από το δέντρο μια σακούλα γεμάτη γλυκίσματα.

Τα φαγητά που τρώνε την ημέρα των Χριστουγέννων είναι: γεμιστή γαλοπούλα ή γουρουνάκι γεμιστό στο φούρνο.

Η πρωτοχρονιά: τη ημέρα της 31ης Δεκεμβρίου οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τα φαγητά και φτιάχνουν πίτες που μέσα κρύβουν το φλουρί. Συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια και τρώει. Όταν φτάσει 12 η ώρα ακριβώς σκάνε πυροτεχνήματα και ανοίγουν σαμπάνιες. Όλοι μικροί και μεγάλοι πανηγυρίζουν ως το πρωί τον ερχομό του καινούριου χρόνου. Το πρωί τα παιδιά βρίσκουν κάτω από το έλατο τα δώρα τους και όλοι είναι πολύ χαρούμενοι.

Σάββατο του Λαζάρου: τα παιδιά πηγαίνουν στα χωριά τους με τους γονείς τους και μένουν με τις γιαγιάδες τους, εκεί οι γιαγιάδες ντύνουν τα εγγόνια τους με παραδοσιακές στολές και πρωί-πρωί τα πηγαίνουν στα σπίτια του χωριού να πούνε κάλαντα τραγούδια για τον Λάζαρο. Τότε οι νοικοκυρές δίνουν στα παιδιά αυγά τα οποία τα παιδιά τα βάζουν μέσα σε καλάθια  που είναι στολισμένα με λουλούδια.

Το Πάσχα: είναι κι αυτό μια από τις μεγάλες γιορτές της Βουλγαρίας. Τη μεγάλη Πέμπτη οι άνθρωποι βάφουν τα αυγά τους. Το πρώτο αυγό πρέπει να είναι πάντα κόκκινο. Τα άλλα τα βάφεις όπως θέλεις, κόκκινα, κίτρινα, μπλε κ.λ.π. Το κόκκινο αυτό αυγό το βάζουν σε ένα καλαθάκι δίπλα στο εικονοστάσι ενώ το αυγό της προηγούμενης χρονιάς που βρισκόταν μέσα στο καλαθάκι το σπάνε σ ένα τοίχο για να δούνε πόσο γερό ήταν.

Το βράδυ του Σαββάτου του Πάσχα πηγαίνουν όλοι στην εκκλησία. Παρακολουθούν τη λειτουργία και μετά κάνουν τρεις γύρους γύρω από την εκκλησία μετά από τις 12 η ώρα.

Το Πάσχα τρώνε βαμμένα αυγά και τσουρέκι.

24η Μαΐου: την ημέρα αυτή γιορτάζουν τη γιορτή των γραμμάτων. Τα γράμματά τους τα έχουν φτιάξει οι δυο Θεσσαλονικείς αδερφοί, Κύριλλος και Μεθόδιος.

Είναι μια μέρα που γιορτάζουν όλα τα σχολεία. Λένε ποιήματα και τραγούδια. Όλα τα παιδιά, ντυμένα με τα καλά τους, με ανθοδέσμες στο χέρι πηγαίνουν στο σχολείο. Τα παιδιά της πρώτης τάξης τελειώνουν τότε το σχολείο. Επίσης έχουν δημιουργηθεί πολλά σχολεία στη Βουλγαρία που φέρουν το όνομα των δυο αδερφών από τη Θεσσαλονίκη, του Κύριλλου και του Μεθόδιου.

2η Ιουνίου: είναι η γιορτή του μεγαλύτερου Βούλγαρου ποιητή, του Χρήστου Μπότεβ. Ήταν μόλις 18 ετών όταν έδωσε μάχη με τους Τούρκους στην οποία και σκοτώθηκε. Όλα αυτά έγιναν στην κορυφή της Βόλα, ένα βουνό απέναντι από την πόλη Βράτσα, στην οποία και γεννήθηκα.

Πλαίσιο κειμένου: Υβέτ Δημήτροβα
 
Την ημέρα εκείνη οι στρατιώτες κάνουν παρέλαση και οι μαθητές λένε ποιήματα που έχει γράψει ο ποιητής. Το βράδυ ανεβαίνουν κάποιοι άνθρωποι στο βουνό και ρίχνουν πυροτεχνήματα, που κάνουν τη νύχτα μέρα.

 

 

 

Γιορτές της Γερμανίας όπως παρουσιάζονται στο ημερολογιακό έτος του 2005

1/1/2005:πρωτοχρονιά με χορούς και πυροτεχνήματα γιορτάζεται η καινούρια χρονιά

6/1/2005:οι τρεις μάγοι: τα παιδιά τραγουδούν κάτι σαν κάλαντα σε ομάδες τριών παιδιών

7/2/2005: καθαρή Δευτέρα- ξεκινά η αποκριά και οι αποκριάτικες παρελάσεις(οι γιορτές αυτές που σχετίζονται με το Πάσχα είναι κινητές όπως και σε μας και συνήθως δε συμπίπτουν με τις αντίστοιχες των Ορθοδόξων.)

8/2/2005: αποκριές- οργανώνονται διάφορα αποκριάτικα πάρτι.

9/2/2005: μεγάλη Τετάρτη τέλος αποκριάς.

14/2/2005: αγίου Βαλεντίνου-η γιορτή των ερωτευμένων όπου οργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις

25/3/2005: Μεγάλη Παρασκευή- πένθιμη μέρα που τρώνε ψάρι.

27/3/2005: Πάσχα-Κυριακή- Γιορτή με δώρα και βαμμένα αυγά που τα κρύβουν και τα παιδιά ψάχνουν να τα βρουν.

28/3/2005: Δευτέρα του Πάσχα μια μέρα μετά.

1/5/2005: Πρωτομαγιά- μεγάλη εργατική γιορτή

5/5/2005: Ανάληψη του Χριστού- 40 μέρες μετά το Πάσχα.

8/5/2005: γιορτή της μητέρας

15και 16 /5/2005:πεντηκοστή 50 μέρες μετά το Πάσχα- τέλος των πασχαλιάτικων ημερών.

26/5/2005: Αγία Δωρεά- γίνονται δωρεές σε διάφορα άτομα.

8/8/2005: γιορτή της ειρήνης- διάφορες εκδηλώσεις για την ειρήνη.

15/8/2005: της Παναγίας- μεγάλη γιορτή ιδιαίτερα για τους Καθολικούς.

2/10/2005: γιορτή του θερισμού και της πατάτας:ετοιμασίες για το χειμώνα.

3/10/2005: ένωση της Γερμανίας- ενώθηκε η Ανατολική και η Δυτική Γερμανία.

31/10/2005: Halloween- τα παιδιά πηγαίνουν στα σπίτια μασκαρεμένα και ζητούν γλυκά.

1/11/2005: των Αγίων Πάντων

13/10/2005: εθνικό πένθος του λαού

16/11/2005: μέρα μετάνοιας και προσευχής.

20/11/2005: Κυριακή των πεθαμένων- πηγαίνουν στα νεκροταφεία.

27/11/2005: τέταρτη Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα- ξεκινούν οι προετοιμασίες

4/12/2005: Τρίτη Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα- της Βαρβάρας

6/12/2005: του Νικολάου- ντυμένος σαν τον Αϊ- Βασίλη δίνει δώρα στα παιδιά.

11/12/2005: δεύτερη Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα- σε όλες αυτές τις Κυριακές υπάρχει στο τραπέζι του σπιτιού ένα στεφάνι με 4 κεριά και ανάβουν κάθε φορά και από ένα και τα Χριστούγεννα τα ανάβουν όλα μαζί.

24/12/2005: Άγια Νύχτα- στολίζουν το δέντρο και γιορτάζουν.

25/12/2005: Χριστούγεννα γιορτάζουν τη γέννηση του Χριστού και παίρνουν τα δώρα τους κάτω από το δέντρο.

Τις πληροφορίες αυτές μας δίνει ο συμμαθητής μας, Παπαδόπουλος Θανάσης, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία και φέτος για πρώτη χρονιά φοίτησε σε Ελληνικό σχολείο.

Οι γιορτές στην Ελλάδα:

Οι γιορτές στην Ελλάδα χωρίζονται σε κατηγορίες:

Έχουμε τις Εθνικές γιορτές (28η Οκτωβρίου, 25Η Μαρτίου, Το Πολυτεχνείο που είναι πανελλαδικές και ορισμένες τοπικές όπως η απελευθέρωση της κάθε περιοχής από κατακτητές των προηγούμενων ετών)

Τις Θρησκευτικές γιορτές. Πάσχα, Χριστούγεννα, Δεκαπενταύγουστο, Καθαρή Δευτέρα, Του Αγίου Πνεύματος και κάθε μέρα του χρόνου είναι αφιερωμένη σε κάποιους Αγίους για τους οποίους μπορούμε να ενημερωθούμε βλέποντας ημερολογιακό εορτολόγιο. Με βάση αυτό οι άνθρωποι κάνουν τις ονομαστικές τους γιορτές και οι δήμοι γιορτάζουν τον πολιούχο της πόλης τους.

Η άλλη ομάδα είναι οι κοινωνικές γιορτές (γάμοι βαφτίσεις, αρραβώνες κ.α.)

Ο μαθητής Χατζηπάντου Θανάσης ανέλαβε να συγκεντρώσει και να καταγράψει όλες αυτές τις μεγάλες γιορτές και να τις χωρίσει στις παραπάνω κατηγορίες. (ωστόσο για λόγους οικονομίας χώρου δεν γράψαμε εδώ όλο τον κατάλογο των εορτών που περιλαμβάνονται στο εορτολόγιο).

Περιγραφή μαθήτριας για τις 2 γιορτές που διοργανώσανε μόνα τους τα παιδιά.: στη γιορτή που κάναμε στην τάξη μας συμμετείχαν όλα τα παιδιά της τάξης. Έφεραν ό,τι χρειαζόταν π.χ. έφεραν κουραμπιέδες, ξερά σύκα, χυμούς, μελομακάρονα κ.α. από πράγματα φέραμε δώρα που τα είχαμε κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Αυτό το είχαμε στολίσει με λαμπάκια και διάφορα στολίδια μερικά από τα οποία φτιάξαμε εμείς. Η κυρία μας, μας έβγαλε φωτογραφίες που θα τις βάλουμε στο βιβλίο που κάνουμε. Αυτή ήταν η πρώτη γιορτή που οργανώσαμε μόνοι μας. Το πάρτι της αποκριάς όμως ήταν πιο διασκεδαστικό, γιατί είχε μουσική, χορό, γαριδάκια, πατατάκια, αναψυκτικά και ξηρούς καρπούς. Από πράγματα φέραμε σερπαντίνες, μπαλόνια, καπελάκια, σφυρίχτρες, μπογιές για το πρόσωπο. Αυτό το πάρτι το κάναμε με την έκτη τάξη. Βάλαμε μουσική, χορέψαμε, φάγαμε, διασκεδάσαμε. Τελικά ήταν πιο διασκεδαστικό με την έκτη τάξη.