αρχική

δημοτικό σχολείο Αδριανής

Τουριστικός οδηγός του Δήμου μας

περισσότερες φωτογραφίες της περιοχής

Ευέλικτη ζώνη

σταυρόλεξα

αγωγή υγείας

<γιορτές>

 

 

Σημείωση: Κάντε κλικ στις εικόνες, να τις δείτε σε μεγένθυση.

ΟΙΚΙΑ  ΦΕΝΔΡΟΥΛΗ

 

             Στο κεντρικό δρόμο του χωριού μου πηγαίνοντας προς την εκκλησία υπάρχει ένα παλιό σπίτι που μένει η οικογένεια Φενδρούλη. Το σπίτι αυτό χτίστηκε το 1910. Οι μάστορες που το έχτισαν ήταν τρία αδέρφια που τώρα δε ζουν.

      Τα έπιπλα που είχε μέσα τότε ήταν μία τραπεζαρία ένα κρεβάτι σιδερένιο δυο-τρία τριποδάκια (κομοδίνα) ένα μπαούλο και ένα μπουρό (συρταριέρα). Από αυτά δεν υπάρχει τίποτα σήμερα γιατί άλλα καταστράφηκαν από φωτιά και άλλα από την φθορά του χρόνου.

      Το σπίτι είναι πολύ μεγάλο έχει τέσσερα δωμάτια πάνω και τέσσερα κάτω έχει και ένα μεγάλο υπόγειο που το χρησιμοποιούσαν για κελάρι. Το ένα δωμάτιο στον επάνω όροφο που ήταν και το μεγαλύτερο το χρησιμοποιούσαν για σαλόνι. Αυτό το δωμάτιο είχε τοιχογραφίες τη ζωή διαφόρων ηρώων.

      Η αυλή του σπιτιού είναι πολύ μεγάλη. Η μισή είχε λουλούδια που ήταν μπροστά από το σπίτι και η άλλη μισή που ήταν πίσω είχε δέντρα οποροφόρα. Στη μέση της πίσω αυλής είχε και ένα πηγάδι για να ποτίζουν τον κήπο. Αυτό αργότερα το έκλεισαν.

      Ο προσανατολισμός του σπιτιού είναι νοτιοδυτικός.

      Σ΄ αυτό το σπίτι έμεναν ο πατέρας η μητέρα και τα τρία τους παιδιά με τις οικογένειές τους

     Το 1940 που έγινε ο πόλεμος στο χωριό μας ήρθαν Βούλγαροι.

      Αυτό το σπίτι επειδή ήταν μεγάλο και πολύ ωραίο το επίταξαν και το έκαναν κοινοτικό κατάστημα. Έτσι έδιωξαν από μέσα τη γιαγιά και τον παππού μου που ζούσαν εκεί και τους πήγαν σε μικρά δωμάτια που υπήρχαν στην πίσω αυλή. Κατέστρεψαν τα περισσότερα από τα έπιπλα, δεν τους άφηναν να πάρουν τίποτα από το σπίτι και ακόμη δεν τους άφηναν να αγγίξουν ούτε τα φρούτα από τα δέντρα που ήταν στον κήπο.

     Έτσι όταν τελείωσε ο πόλεμος και έφυγαν οι Βούλγαροι το σπίτι ήταν σχεδόν κατεστραμμένο με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να διορθώνουν ότι μπορούσαν μόνοι τους και έτσι να καταστραφούν πολλά στοιχεία από την ιστορία του σπιτιού.   

 

ΠΑΛΙΟ  ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ

   Το αρχοντικό αυτό χτίστηκε το 1860, ιδιοκτήτης ήταν ο Κωνσταντίνος Παπαχρήστου, ο οποίος φημιζότανε για την μεγάλη περιουσία που είχε. Η γιαγιά μου έλεγε ότι το σπίτι αυτό ήτανε όμορφο και πλούσιο. Από έξω έχει μια φαρδιά και μεγάλη σκάλα, που έφτανε στο δεύτερο όροφο.

Μπαίνοντας μέσα ήταν η σάλα, σ αυτό το δωμάτιο είχε ένα σαλόνι βελούδο με σκαλιστά, κι ένα τραπέζι με λιονταρίσια πόδια, στο πάτωμα

Είχε ένα μεγάλο βελούδο χαλί και μια βελούδινη πολυθρόνα, όπου καθόταν ο παππούς Κωνσταντίνος. Αριστερά είχε δύο υπνοδωμάτια που είχανε τζάκια και σιδερένια επίχρυσα κρεβάτια με κομοδίνα. Δεξιά ήτανε η κουζίνα με ένα τραπέζι και καρέκλες. Όλα τα δωμάτια είχαν μεγάλα μακρόστενα παράθυρα και έτσι ήταν φωτεινά.

 Στον κάτω όροφο ήταν το υπόγειο όπου έβαζαν τα τρόφιμα και ότι άλλο χρειαζόταν.

 Δεξιά και αριστερά από το σπίτι ήταν ένας μεγάλος κήπος. Όταν όμως ήρθαν οι Βούλγαροι έκαψαν αυτό το όμορφο σπίτι και έτσι χάθηκε.

 Σήμερα είναι μισογκρεμισμένο και δίπλα του έχουν χτιστεί άλλα σπίτια. Βλέποντάς το όμως καταλαβαίνεις ότι ήταν ένα όμορφο και πλούσιο σπίτι, με μια ιστορία

 

ΕΝΑ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ

Το σπίτι αυτό χτίστηκε το 1888. Επί Ελευθερίου Βενιζέλου το αγόρασε ο Τζέγας Γεώργιος, ο οποίος ήταν βουλευτής. Το 1952 το αγόρασε ο Τάσιου Νικόλαος. Και το 1995 η κόρη του κυρίου Τάσιου, μαζί με το σύζυγό της Χατζόπουλο Χαράλαμπο, έκαναν την αναπαλαίωση αυτού του σπιτιού, το οποίο εκτός από πολύ προσωπική εργασία, χρειάστηκε γύρω στα 20 εκατομμύρια, για να φτάσει στην κατάσταση που έφτασε, αυτή τη στιγμή. Το σπίτι είναι τριώροφο, κάτω υπάρχει το υπόγειο, στον πρώτο όροφο υπάρχουν τρία υπνοδωμάτια, σαλόνι στο οποίο υπάρχουν οι φωτογραφίες του παλιού ιδιοκτήτη, και μία κουζίνα που έχει τζάκι με παλιά φουφού στην οποία μαγείρευαν και δεξιά μια παλιά ξύλινη πιατοθήκη. Στον δεύτερο όροφο έχει δύο υπνοδωμάτια, κουζίνα και σαλόνι. Όλα τα δωμάτια έχουν ξύλινα πατώματα, ξύλινα ταβάνια, και ξύλινες πόρτες, και επίσης έχει τριάντα μέτρα μπαλκόνι.

Όλα τα έπιπλα που βρίσκονται μέσα στο σπίτι είναι   αντίκες.

Στο πίσω μέρος του σπιτιού υπάρχει μια μεγάλη εσωτερική αυλή, στην οποία υπάρχει χτιστός παραδοσιακός φούρνος, κιόσκι, ένας κήπος και όλη η αυλή είναι με μάρμαρο. Στην κύρια είσοδο υπάρχει μια μεγάλη δίφυλλη ξύλινη πόρτα με δύο μεγάλους σιδερένιους κρίκους, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για κουδούνι.