Τεύχος 3 Δεκέμβριος 2007                             Ε΄ και Δ΄ τάξη Αδριανής –Νικηφόρου

 

 

Πλαίσιο κειμένου: Πώς βλέπουν  τα Χριστούγεννα οι μαθητές;

Νικόλαs και πιστεύουνε τα μικρά παιδιά πώς εκείνος φέρνει τα δώρα τους.

Δεν λένε τα κάλαντα αλλά συγκεντρώνονται  στη  μεγάλη στολισμένη πλατεία και τα

παιδιά τραγουδάνε .

Στολίζουν το δέντρο και την Πρωτοχρονιά μαζεύονται οι οικογένειες στα σπίτια τους και τρώνε.

Κάνουν βασιλόπιτα , κέικ , γλυκά και  σοκολάτες

Μαρία Μυλοπούλου Ε΄ τάξη

 

χαρούμενοι. Βλέπω τους ανθρώπους από το παράθυρο του σπιτιού μου να περπατάνε και να χαμογελάνε, ανταλλάσσοντας διάφορα λόγια και καθώς μιλάνε βγαίνει από το στόμα τους αχνός, και αυτό μου αρέσει πολύ!

Επίσης τα παιδιά, άλλοτε μαζεύονται παρέες-παρέες ή πάνε ζευγάρια ή τις περισσότερες φορές όπως συνηθίζω και εγώ πάνε μόνα τους και ψέλνουν τα κάλαντα των Χριστουγέννων σε σπίτια και σε μαγαζιά, έτσι ώστε να μαζέψουν λεφτά και να τα δώσουν στους γονείς τους για να τους πουν τι θέλουν να τους πάρουν. Κάποιες φορές μέσα από αυτά τα λεφτά τα παιδιά κάνουν μερικά δώρα στις οικογένειες τους.

Λοιπόν περιμένω με ανυπομονησία τα φετινά Χριστούγεννα όπου έρχονται σε λίγες μέρες... Χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα σ’ όλο τον κόσμο..

Με αγάπη,

Η μαθήτρια της Ε΄ τάξης Ευαγγελία Τσαγκουρίδου  

 

Τα Χριστούγεννα είναι μια ξεχωριστή γιορτή που την γιορτάζουμε στις 25 Δεκεμβρίου. Εκείνη την μέρα χαίρονται όλα τα παιδιά, γιατί εκπληρώνονται όλες οι ευχές που γράφουν αυτά προς τον Αϊ Βασίλη σε ένα γράμμα, την προηγούμενη μέρα πριν τα Χριστούγεννα.

Τα παιδιά ως συνήθως μένουν ξύπνια μέχρι αργά τα μεσάνυχτα, περιμένοντας να έρθει ο Αϊ Βασίλης και να τους φέρει τα δώρα, καθώς αυτά από πριν έχουν ετοιμάσει ένα πρόχειρο γεύμα στον Αϊ Βασίλη κ αυτό δεν είναι, τίποτε άλλο, από ένα ποτήρι ζεστό γάλα και σε ένα μικρό πιατάκι, βάζουν μερικά νόστιμα, γλυκά μπισκότα.

Το πρωί ξυπνούν με μεγάλη χαρά και αγωνία και τρέχουν προς την μεριά όπου έχουν τοποθετήσει οι γονείς τους το χριστουγεννιάτικο δέντρο για να δουν αν ήρθε ο Αϊ Βασίλης στο σπιτικό τους να τους φέρει τα δώρα τους. Όταν βλέπουν τα δώρα κάτω από το δέντρο στο

πρόσωπό τους σχηματίζεται ένα μεγάλο χαμόγελο που καμιά φορά φτάνει μέχρι και τα αυτιά τους! Καθώς λοιπόν τα παιδιά ανοίγουν τα δώρα τους και βλέπουν πως μέσα από το περιτύλιγμα υπάρχει αυτό ακριβώς που ζήτησαν από τον Αϊ Βασίλη, το παίρνουν και παίζουν μ’ αυτό όλη την μέρα.. Κάποια παιδιά παίζουν με αυτά μέχρι να βαρεθούν, αλλά πάλι το βάζουν όμορφα σε μια μικρή γωνιά, εκεί κάπου μέσα στο δωμάτιο τους, έτσι ώστε να το βλέπουν κάθε φορά που θα θυμούνται τις γιορτές των Χριστουγέννων, άλλα πάλι τα παίζουν κάνα δυο, τρεις μέρες και μετά τα πετάνε είτε γιατί χάλασαν είτε γιατί δεν ήταν αυτό που ακριβώς θέλανε πραγματικά.

Εμένα, και πιστεύω πως και σε όλα τα παιδιά του κόσμου, μου αρέσουν τα Χριστούγεννα. Μου αρέσει αυτή η γιορτινή «ατμόσφαιρα» γιατί είναι μια μέρα όπου όλοι οι άνθρωποι είναι

Τα Χριστούγεννα στο Βέλγιο είναι λίγο ξεχωριστά.

Εκεί γιορτάζουνε τον Σαν

Περιεχόμενα τεύχους:

Τα χελιδονάκιαΠλαίσιο κειμένου: Χριστούγεννα στον κόσμο

Χριστούγεννα στον κόσμο

1

Χριστούγεννα στη Γερμανία και στην Ιορδανία

2

Χριστούγεννα στη Κολομβία

Χριστουγεννιάτικες ιστορίες

 

 

3

Συνταγές και αλληλογραφία

4

ονειρούπολη

5

Συνέντευξη με μια συγγραφέα

Καλικάντζαροι

 

6

χειροτεχνία

7

Ώρα για διασκέδαση

 

 

 

 

8