Πλαίσιο κειμένου: Αφιερωμα στη μουσικη και την ποιηση

Τεύχος 4- Ιανουάριος 2008                             Ε΄ και Δ΄ τάξη Αδριανής –Νικηφόρου

 

 

 Ο Μίκης Θεοδωράκης Κρητικός στην καταγωγή γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου1925 στη Χίο.

    Η ζωή του μοιραζόταν ανάμεσα στη μουσική και σε αγώνες για ανθρωπιστικές αξίες .Έχει μελοποιήσει τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου, που σηματοδοτεί την στροφή του προς το λαϊκό τραγούδι .Τ 1964 αποκτά διεθνή αναγνώριση με τη σύνθεση της μουσικής για την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη ,Zorba the Greek. Αφιερώνει όλο το χρόνο του σε περιοδείες σε όλο τον κόσμο με συναυλίες, συναντήσεις με αρχηγούς  κρατών και προσωπικότητες .

    Το 1983 του απονέμεται το Βραβείο Λένιν ,για την Ειρήνη. Δίνει συναυλίες σ’ όλη την

Πλαίσιο κειμένου: Θέλετε να γνωρίσετε μερικούς μουσικοσυνθέτες;

Ευρώπη υπό την αιγίδα της Διεθνούς Αμνηστίας. Συνεχίζει δίνοντας συναυλίες για την ηλιακή ενέργεια, υπέρ της φιλίας ,υπέρ της ειρήνης. Παράλληλα αγωνίζεται και για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε πολλές χώρες .

    Το 2000 είναι υποψήφιος για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης .Το

2002 παρουσιάζεται η όπερά του Λυσιστράτη, ένας αληθινός ύμνος

στην Ειρήνη .Ο Μίκης Θεοδωράκης ,έγραψε όλα τα είδη της μουσικής

όπερας, συμφωνική μουσική ,μουσική δωματίου ορατόρια ,μπαλέτα χορωδιακή και εκκλησιαστική μουσική ,μουσική για αρχαίο δράμα ,για θέατρο ,για

κινηματογράφο ,έντεχνο λαϊκό τραγούδι.

Γιώτα Σωτήρογλου Ε΄ τάξη

Ο Αντόνιο Βιβάλντι γεννήθηκε στη Βενετία στις 4 Μαρτίου 1678.

 Ο Βιβάλντι είχε μεγάλο πάθος στο βιολί. Κάποια μέρα ο αρχιμουσικός της εκκλησίας του Αγίου Μάρκου, Τζιοβάνι Λεγκρέντσι, τον δέχτηκε ως βιολιστή στην ορχήστρα του.

Ο Αντόνιο σε ηλικία 15 ετών, δέχτηκε την κούρα και στις 23 Μαρτίου 1703 χειροτονήθηκε ιερέας. Αναγνωρίζοντας όμως με ειλικρίνεια ότι δεν είχε την παραμικρή κλίση για την ιεροσύνη, αποφάσισε να μην ακολουθήσει το μοναστικό βίο.

Ο Αντόνιο διδάχτηκε τα πρώτα μαθήματα βιολιού από τον πατέρα του. Στο μεταξύ ο Αντόνιο μελετούσε σύνθεση, τσέμπαλο, φλάουτο και τέλος αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του τον

Σεπτέμβριο του 1703, διορίστηκε καθηγητής στο Οσπεντάλε ντε λα Πιέτα.

Ο Αντόνιο μετά από λίγα χρόνια έγινε διάσημος συνθέτης μουσικής για βιολί στην Ευρώπη. Μετά από καιρό όμως, στην πρωτεύουσα των Αψβούργων, βρέθηκε μπλεγμένος στη διαμάχη για τη διαδοχή του θρόνου που ξέσπασε μετά τον αιφνίδιο θάνατο του αυτοκράτορα.

 Ο εξηντατριάχρονος πια συνθέτης, του οποίου η υγεία δεν ήταν και σε πολύ καλή κατάσταση, δεν κατάφερε να φύγει στη Δρέσδη, όπως είχε κανονίσει. Αρρώστησε από μια μυστηριώδη εσωτερική φλεγμονή και έχοντας τη συμπαράσταση της αφοσιωμένης συντρόφου του, πέθανε στο σπίτι της οικογένειας Σάλτερ, κοντά στην Πύλη της Κορινθίας, στις 28 Ιουλίου 1741.

Όλγα Κουρόγλου Ε΄ τάξη

Πλαίσιο κειμένου: Αντόνιο Βιβάλντι
Πλαίσιο κειμένου: Μίκης Θεοδωράκης

Περιεχόμενα:

Σελίδα1

Μίκης Θεοδωράκης

Αντόνιο Βιβάλντι

Σελίδα 2

Μυθολογία και μουσική

Ορφέας και Ευρυδίκη

Η λύρα του Απόλλωνα

Ο Αρίων και το δελφίνι

Απόλλωνας και Δάφνη

Σελίδα 3

Ποιήματα για τη μουσική

Μουσικές κατασκευές

Σελίδα4

Ποιήματα, κατασκευές ανέκδοτα κ.ά

Σελίδα 5

Σταυρόλεξα , παιχνίδια περίεργα των ζώων

Σελίδα 6

ζωγραφίστε