Τεύχος  Φεβρουαρίου 2008

Ε΄ και Δ΄ τάξη Αδριανής –Νικηφόρου

 

Πλαίσιο κειμένου: Αφιέρωμα συγγραφείς και βιβλία

 Κατερίνα Μουρίκη

 

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1951. Σπούδασε Χημεία, Στατιστική και Οικονομία.

Ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με το θέατρο και παρακολούθησε μαθήματα Υποκριτικής στην ομάδα τέχνης «Πάροδος» του Λάκη Κουρετζή. Εργάσθηκε στο Γεωργικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας επί 17 χρόνια ως Ε.Δ.Τ.Π στις έδρες Γενικής Χημείας και Οικολογίας.

 Στο χώρο της Λογοτεχνίας πρωτοεμφανίστηκε το 1984 με το έργο της « Η μικρή Ριρή επιστρέφει» που τιμήθηκε με έπαινο από τη

Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά.

 Συνεργάστηκε με την Ελληνική Ραδιοφωνία, την τηλεόραση και το Υπουργείο

Παιδείας. Από το 1992 ήταν παραγωγός της Λογοτεχνικής Ραδιοφωνικής εκπομπής « Παιδικός Γαλαξίας» που μεταδιδόταν από το Δίαυλο 10. Επίσης συνεργάστηκε με τον τοπικό Ραδιοφωνικό της Ελευσίνας στην εκπομπή που επιμελείτο και παρουσίαζε η ίδια μαζί με μαθητές, δασκάλους, λογοτέχνες και είχε τον τίτλο « Παιδικές φωνές».

Σμαράγδα Αθανασίου Ε΄ τάξη

Πλαίσιο κειμένου: Θέλετε να μάθετε την ιστορία ορισμένων αγαπημένων συγγραφέων;

Η κυρία Κατερίνα Μουρίκη στο σχολείο μας

Ευγένιος Τριβιζάς

Ο Ευγένιος Τριβιζάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Σπούδασε νομικά και οικονομικά και είναι καθηγητής εγκληματολογίας στην Αγγλία. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Reading, όπου διατελεί Ομότιμος Καθηγητής, και σε άλλα πανεπιστήμια. Με τη λογοτεχνία ο Ευγένιος Τριβιζάς έχει ασχοληθεί από τα παιδικά του χρόνια. Είναι γνωστός ως συγγραφέας για παιδιά από τεσσάρων χρονών και πάνω. Όλα του τα έργα τα χαρακτηρίζει πρωτοτυπία και μεγάλη φαντασία.

Έχει γράψει γύρω στα 150 βιβλία που είναι μυθιστορήματα, παραμύθια, θεατρικά έργα, αλφαβητάρια, διηγήματα, κόμικς, εκπαιδευτικά και έχει συνεργαστεί με παιδικά περιοδικά. Από τα πιο γνωστά του έργα είναι η Φρουτοπία και το Νησί των πυροτεχνημάτων.

Δήμητρα. Ε΄ τάξη

Ο Αίσωπος

Ο πιο μεγάλος  μυθοπλάστης της αρχαίας Ελλάδας. Που και πότε ακριβώς γεννήθηκε, δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένο. Είναι όμως βέβαιο πως γεννήθηκε στα τέλη του Ζ π.χ. αιώνος ή στις αρχές του ΣΤ. Σχεδόν επίσης βέβαιο είναι ότι

καταγόταν από τη Φρύγια, ενώ μια παράδοση αναφέρει ότι πατρίδα του ήταν η Θράκη, άλλη η Σάμος οι Σάρδεις ή η Αίγυπτος.

Ανέστης Ε΄ τάξη

Πλαίσιο κειμένου: Ένας μυθοπλάστης πολύ αρχαίος και πολύ αγαπημένος

Βασίλης  Βασιλικός

 

Γεννήθηκε στην Καβάλα 1933.Σπούδασε   Νομικά και  τηλεόραση. Είναι   από τους  πολυγραφότερους  συγγραφείς. Στην  τριλογία   του Το φύλλο,  Το πηγάδι Τ’ αγγέλιασμα  χρησιμοποιεί

καινούργια  εκφραστικά  μέσα, για να  δώσει με μοντέρνα , πυκνή και  πολυσήμαντη  γλώσσα  το  χαρακτήρα  της  εποχής του. Μερικά  άλλα  έργα του  Μαγνητόφωνο  1 και 2, καφενείο εμιγκρέ ,Γλαύκος   θρασάκης.

Μαρία Μυλοπούλου Ε΄ τάξη

Περιεχόμενα

Σελίδα 1 :βιογραφίες συγγραφέων

Σελίδα 2:αρχαίοι συγγραφείς

Σελίδα 3 βιβλιοπαρουσιάσεις

Σελίδα 4 επιστημονική φαντασία

Σελίδα 5 βιβλιοθήκη Αδριανής

Σελίδα6δεινόσαυροι

Σελίδα 7 σταυρόλεξο

Σελίδα 8 ζωγραφική ,λαβύρινθοι

Σελίδα 7 σταυρόλεξα– παιχνίδια

Σελίδα 7 ανέκδοτα